Olej kokosowy – zapomniany cud natury, czyli „odbiła mi palma”

DOBRE WIEŚCI

Dziękuję Małgosiu za inspirację i za olej

fot. autor

Oleje kokosowe, których używam, fot. autor

Z półek w super i hipermarketach kuszą nas każdego dnia oferty cenowe różnych produktów spożywczych. Wybieramy zwykle te najbardziej korzystne dla kieszeni, albo te według nas najzdrowsze, albo te, które są nam polecone w mediach przez expertów.  W przypadku wyboru właściwego OLEJU do przygotowywania posiłków, sytuacja jest dość trudna, a nasza pamięć niestety zawodna, co prowadzi do sytuacji paradoksalnych. Zapominamy co mówiono o tłuszczach lata temu i znowu dajemy się nabierać. W jednej dekadzie ‘zdrowe ‘ wg expertów są tłuszcze zwierzęce, które potem okazują się ‘niezdrowe’, zaczyna się boom na ‘zdrowe’ tłuszcze roślinne, które jak się okazuje w procesie rafinacji chyba więcej tracą niż zyskują… potem w niemal każdym kwartale musimy przeorganiować kuchnię, bo ledwie do czegoś zdążyliśmy się przyzwyczaić, zaczyna być ‘niezdrowe’ a jego miejsce zajmuje następny ‘polecany’ produkt. Uhhfff, sama nie wiem, jak dajemy sobie z tym radę…

Muszę podkreślić, że przeżyłam ładnych parę lat i NIGDY żaden wysoko kształcony expert czy medyk, żadna reklama,  super czy hiper sklep nie polecił mi OLEJU KOKOSOWEGO, choć jego zbawienne kulinarne i kosmetyczne działanie jest znane od tysiącleci!. Albo więc cały świat to stado ignorantów albo… znowu, jak zwykle,  chodzi o pieniądze. Dopiero w tym roku mnie ‘oświecono’. Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta, a jej nazwa brzmi KONKURENCJA, czyli konflikt interesów.

Tłuszcz kokosowy składa się prawie wyłącznie z tłuszczów nasyconych (92%), co może wydawać się bardzo niekorzystne. Przekonano nas, że wszystkie tłuszcze nasycone są złe, a nienasycone dobre. Przed wielu laty olej ten, został wrzucony do „wspólnego worka” tłuszczy szkodliwych dla zdrowia, które podnoszą poziom ‘złego cholesterolu’ we krwi. Popadł w niełaskę z powodów politycznych i ekonomicznych.

Producenci soi i kukurydzy zaczęli kategorycznie potępiać wszelkie oleje nasycone. Były to organizacje: amerykański Soybean Association (ASA), spółki Corn Products (CPS International) oraz Centrum Nauki wspierane przez United States Food and Drug Administration (FDA).

W problemie, jak można się zorientować, bierze udział również forsowanie żywności modyfikowanej genetycznie GMO.  Import oleju kokosowego do Stanów Zjednoczonych i innych krajów uprzemysłowionych został więc wstrzymany w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych. Stało się to dokładnie wtedy, kiedy organizacje  amerykańskie naciskały na Europę, by stała sie otwartym rynkiem dla modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy na co Europa opdpowiedziała w 1998 r. zakazem sprowadzania zywności i pasz modyfikowanych genetycznie. Cudowny olej kokosowy zastąpiono rafinowanym olejem sojowym i kukurydzianym. W Indiach, na skutek takiej zmiany, trzykrotnie wrosła zachorowalność na choroby serca!

Pora więc przypomnieć sobie czym jest olej kokosowy, wyrzucić z domu wszystkie inne i wreszcie świadomie żyć zdrowo.

6

fot. internet

Palma kokosowa (Cocos nucifera) to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życiowe. W Malezji  jej nazwa pokok seribu guna oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”, w sanskrycie jej nazwa znaczy „drzewo, które daje wszystko, co w życiu potrzebne”. Jej pochodzenie nie zostało zupełnie wyjaśnione, ale wydaje się, że wywodzi się ona albo z wysp Polinezji i Indonezji, albo z Afryki Wschodniej. Już w bardzo wczesnych epokach historycznych, około 4000 lat temu, uprawa tej palmy rozpowszechniła się w wielu krajach poza jej pierwotnym zasięgiem.

Europejczycy zainteresowali się palmą kokosową dopiero w połowie XIX wieku, gdy olej kokosowy zaczęto stosować masowo do fabrykacji mydła, a następnie jako tłuszcz jadalny. Od tego czasu uprawa palmy kokosowej stała się bardzo popłatna, skąd powstało wyrażenie „kokosowy interes” czy „zarabiać kokosy”.

Olej kokosowy należy do najbardziej pożądanego tłuszczu w diecie człowieka. Dojrzałe jądro orzecha kokosowego zawiera około 50% wody, 25-35% tłuszczu, 4% białka i 8% cukrów. Jest bardzo pożywne nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność, ale i z powodu wyjątkowej jakości zawartego w nim białka.

Utarło się mniemanie, że oprócz białka roślinnego musimy spożywać codziennie niewielkie ilości białka zwierzęcego, ale tu przychodzi nam z pomocą orzech kokosowy, bo zawarte w nim białko calkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce!

Twarde bielmo kokosowe, wysuszone na słońcu lub piecu, nazywa się koprą. Zawiera ona tylko 7% wody, 60-70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. To właśnie z kopry tłoczy się olej kokosowy. Tłuszcz ten w temperaturze poniżej 20-26°C ma konsystencję stałą, przypominającą masło, natomiast w temperaturze wyższej jest płynny jak olej, staje się miękki i delikatny już po chwili ogrzania w dłoniach. Dobry, świeży tłuszcz kokosowy jest czysto biały, ma łagodny smak i delikatny, swoisty zapach.  Z oleju kokosowego wytwarza się bardzo dobrej jakości mydła, zwane morskimi, które pienią się nawet w twardej  wodzie, luksusowe środki piorące, płyny kąpielowe, kremy, m.in. przyspieszające i wzmacniające efekt opalania, podobnie jak masło kakaowe.

fot. internet

fot. internet

O czym właściwie rozmawiamy?

Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej a wręcz przeciwnie – pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Ma szerokie i dobroczynne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej i kosmetyce. Nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych!

Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno. Niestety większość olejów kokosowych ogólnodostępnych na rynków zalicza się do olejów rafinowanych.

Co to jest rafinacja

Pierwszy etap – wydobycie oleju z nasion

Pierwszym etapem produkcji jest wstępne tłoczenie oleju na gorąco. Nasiona ogrzewane są do 80°C dla zwiększenia wydajności. Następnie wytłoki rozdrabnia się i poddaje procesowi ekstrakcji (wypłukiwaniu) przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Po tym etapie rozpuszczalnik zostaje oddestylowany, a pozostałe resztki usuwa się poprzez przepuszczenie przez olej pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze. Fakt ten wpływa znacząco na pogorszenie jakości produktu końcowego.

Tak otrzymany olej zawiera w sobie szereg substancji obcych i nie nadaje się do spożycia.  Aby uczynić go zdatnym do spożycia, stosuje się rafinację.

Drugi etap – oczyszczanie oleju – RAFINACJA

  1. Odszlamowanie- usuwanie „śluzów” za pomocą pary wodnej. W składzie śluzu znajdują się fosfolipidy (np. lecytyna), która jest jednym z najbardziej cennych składników dla zdrowia ludzi. Na tym etapie ginie bezpowrotnie.
  2. Odkwaszanie – przemywanie oleju roztworami ługu sodowego. Powoduje to usunięciu wolnych kwasów tłuszczowych.
  3. Bielenie następuje w temperaturze 90°C przy udziale ziemi okrzemkowej. Proces ma na celu poprawę koloru produktu poprzez usunięcie barwniku zielonego (chlorofilu) i szarego, który powstał z niego podczas ekstrakcji. Na tym etapie zachodzą niepożądane zmiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja. W wyniku tego powstają niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans.
  4. Odwadnianie – przeprowadzane jest w temperaturze 240°C w warunkach obniżonego ciśnienia. Na tym etapie olej traci naturalne substancje lotne, nadające mu charakterystyczny smak i zapach.

Tak właśnie wygląda proces produkcji oleju „spożywczego”, dostępnego na sklepowych półkach. Czy tak brutalnie potraktowany chemikaliami i wysokimi temperaturami produkt spożywczy może być dla nas pożyteczny? Bardziej właściwe było by pytanie, czy aby na pewno nam nie zaszkodzi?

Większość pozytywnych opinii o oleju rafinowanym pochodzi od producentów są więc stronnicze i należałoby podchodzić do nich z… dużym dystansem. 

Olej kokosowy

Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Kwas laurynowy

Prawie połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, wirus opryszczki HPV, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciąża organizmu. Zawarte w oleju kokosowym naturalne antyutleniacze przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i elastyczna.

Cukrzyca

Olej kokosowy jest także idealnym składnikiem odżywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Ta forma choroby wywoływana jest m.in. przez niewłaściwy sposób odżywiania i w jej wypadku zaleca się głównie redukcję masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu.

Witaminy

W przypadku braku mikroelementów: witamin A, D, E i K, wapnia lub magnezu przyjmowany wraz z zawierającymi je produktami bądź suplementami olej kokosowy przyspiesza ich przyswajanie i sprawi, że niedobory zostaną szybciej uzupełnione.

Alzheimer

„Mózg bez właściwego paliwa umiera. Istnieje alternatywne źródło energii dla komórek mózgu – tłuszcze, zwane ciałem ketonowym. Organizm wytwarza ketony podczas przekształcania tłuszczów w energię. Jeśli organizm jest pozbawiony węglowodanów, wytworzy ketony naturalnie. Niestety ciężko jest wyciąć całkowicie węglowodany z diety, lecz można temu zaradzić poprzez spożywanie olejów, który mają średnio łańcuchowe glicerydy (MCT). Kiedy olej jest trawiony wątroba zmienia go w ketony. Również podczas głodówek tłuszcze są zamieniane w ketony. Mózg stanowi tylko 2% całkowitej masy ciała, ale zawiera 25% całkowitego cholesterolu. Cholesterol jest potrzebny w mózgu jako przeciwutleniacz. U ludzi z chorobą Alzheimera badania pokazują niedobór cholesterolu. Natomiast wysoki poziom cholesterolu zauważono u ludzi długowiecznych, a także lepszą ich pamięć i obniżone otępienie umysłowe. I tak, ten sam cholesterol, którego unikamy w obawie przed chorobami serca pomaga naszemu mózgowi. Wiadomo, że płynne oleje roślinne – wielonasycone są podatne na utlenianie i jełczenie, dlatego są toksyczne. Olej kokosowy to tłuszcz działający jak węglowodan będący pokarmem dla mózgu.  Olej ten zawiera ok. 66% trójglicerydów. Chorzy z ASZ powinni unikać takich olejów jak kukurydziany i sojowy, ponieważ pogarsza stan zdrowia. Kuracja olejem kokosowym pomoże w chorobie Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym, lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.  Jeśli chory z ASZ będzie zażywał 5 łyżek 2 x dziennie oleju kokosowego już po 60 dniach kuracji będzie widać dużą poprawę.”

fot. internet

fot. internet

STOSOWANIE OLEJU KOKOSOWEGO W MEDYCYNIE WSPÓŁCZESNEJ

1. Właściwości przeciwzakaźne:

  • zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
  • zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
  • zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
  • zabija tasiemce, wszy i inne pasożyty
  • zapobiega paradontozie i próchnicy

2. Właściwości energetyczne:

  • jest źródłem szybkiej energii, zwiększa energię i wytrzymałość
  • zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia
  • wspomaga trawienie i metabolizm
  • poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin(wapno i magnez) minerałów i aminokwasów
  • zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
  • łagodzi stres
  • zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
  • pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
  • zmniejsza problemy związane z zespołem złego wchłaniania i mukowiscydozy
  • wspiera rozwój mocnych kości i zębów
  • chroni przed osteoporozą
  • pomaga złagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
  • łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzody żołądka
  • poprawia trawienie i pracę jelit ( olej wypity 20 min. przed posiłkiem łagodzi objawy zgagi)
  • łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy

3. Wzmacnia system odpornościowy:

  • obsługuje i wzmacnia funkcje układu immunologicznego
  • zmniejsza stany zapalne
  • naprawia tkanki
  • pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
  • pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz
  • nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
  • pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które przyśpieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe
  • nie wyczerpuje rezerw przeciwutleniaczy w organizmie jak to robią inne oleje
  • poprawia wykorzystanie kwasu tłuszczowego i chroni przed przed utlenieniem
  • pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
  • łagodzi objawy związane z łagodnym rozrostem stercza (powiększenie prostaty)

4. Wspiera serce:

  • zmniejsza ryzyko chorób serca – poprawia cholesterol
  • chroni tętnice od urazu, które są narażone na miażdżycę

5. Wspiera narządy:

  • chroni przed chorobami nerek i infekcjami pęcherza
  • rozpuszcza kamienie nerkowe
  • pomaga zapobiegać chorobom wątroby
  • wspomaga funkcje tarczycy

6. Wspiera układ nerwowy:

  • zmniejsza napady padaczkowe
  • wspomaga leczenie Alzheimera

7. Masa i waga ciała:

  • wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
  • jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii, zamiast być przechowywany jako tkanka tłuszczowa
  • pomaga zapobiegać otyłości
  • posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze

8. Skóra i włosy:

  • stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronną na skórze, co odwraca infekcje
  • zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
  • zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
  • zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
  • powoduje zdrowy wygląd włosów i cery
  • zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
  • pomaga zwalczyć łupież.

W celach leczniczych odpowiednia dawka to 3–4 łyżki dziennie, co odpowiada dawce kwasów tłuszczowych otrzymywanej dziennie przez niemowlę z mleka matki. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju po łyżce podczas posiłków. Olej ten nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych. Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi i nie ma szkodliwych skutków ubocznych.

Chyba wystarczy?

Polecam szczególnie ten link – należy wydrukować i oprawić w ramki, powiesić jak nabliżej… serca🙂

http://www.tipy.pl/artykul_15650,60-sposobow-wykorzystania-oleju-kokosowego.html

fot. internet

fot. internet

Inne linki

http://www.zetiks.com.pl/palmy/palma-kokosowa

http://www.schudnijzlekarzem.pl/olej-kokosowy-tluszcz-ktory-odchudza/

http://www.olwit.pl/podstawy-o-tluszczach/podzial-kwasow-tluszczowych

http://tor-zireael.blogspot.com/2013/03/sekrety-urody-z-dalekiego-wschodu-czesc_22.html

http://mywayofeating.wordpress.com/2013/03/05/olej-kokosowy/

http://www.olwit.pl/inne/proces-rafinacji-oleju

http://harvestpublicmedia.org/article/1012/soybean-association-open-eu-markets/5

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: